1986 |
FK i kemi och molekylärbiologi vid Uppsala universitet |
1985-1990 |
Enstaka kurser vid Uppsala universitet: 40 poäng franska, 40 poäng engelska och 15 poäng filosofi |
1997-2001 |
Olika interna kurser vid EU-kommissionen, bland annat orienterande kurs i ekonomi, språkkurs i tyska, databas- och litteratursökningskurser |
2001-2003 |
Patentverkets kurser (2-5 dagar per kurs) om patent, varumärken, mönster, immaterialrätt, avtalsrätt och marknadsrätt plus databassökning samt Läkemedelsakademins temadagar om läkemedelspatent och läkemedelsutveckling |
VT-2003 |
Poppius grundkurs i journalistik |
Pågående |
Magisterutbildning i journalistik 40 poäng, Uppsala universitet |
1986-1989 |
Forskningsassistent vid Institutionen för mikrobiologi vid SLU i Uppsala inom markmikrobiologi. Litteratursökning och sammanställning av rapport för Naturvårdsverkets räkning. Medverkan i forskningsprojekt med publicering av vetenskapliga artiklar. Språkgranskning och redigering av texter inom fackområdet. Handledning av studenter. |
1990-1997 |
Projektledare för översättning vid INK Sverige AB i Uppsala. Översättning, databashantering och terminologiarbete samt personalutbildning. |
1997-2001 |
Översättare vid EU-kommissionen i Luxemburg och Bryssel inom områdena jordbruk, miljö och livsmedel. Arbete med terminologidatabaser och informationssökning. |
2001-2005 |
Patenthandläggare och översättare vid Uppsala patentbyrå inom områdena kemi och bioteknik samt frilansuppdrag för olika uppdragsgivare. |
Vår 2005 |
Journalistpraktik på Allt om Mat i sex veckor. |
2005- |
Frilans på heltid, översättning av bland annat EU-texter, artiklar, press- och reklammaterial samt skribentuppdrag. Har också i samarbete med andra översatt resehandböcker (”1000 Places to See Before You Die”) och kokböcker (Choklad – 365 oemotståndliga frestelser m.fl.). |
Översätter från franska, engelska, danska och norska till svenska.
Bioteknik
Kemi
Mikrobiologi
Läkemedel
Medicin – allmänt
Patent – läkemedel och biokemi
EU-texter
Miljö
Jordbruk
Populärvetenskap inom biologi, kemi och medicin/hälsa
Gastronomi
Livsmedel
Medlem i Sveriges Facköversättarförening SFÖ – www.sfoe.se